Wednesday, 29 July 2015

O rany, bakłażany!

Po ciężkim dniu pracy wchodzę zmęczona do domu i oczom własnym nie wierzę. Pęknie nakryty stół, aromat unoszący się w powietrzu i ta muzyka. Nie potrafię przypomnieć sobie tytułu, ale sama melodia uspakajała i tworzyła przyjemną atmosferę. Musiało się tutaj wydarzyć coś niezwykłego. Kuchnia wydawała się być mniejsza niż zwykle, a przy stole siedział młodzieniec. Może wcale młody nie był, raczej ciężko określić było jego wiek. Zbliżyłam się o krok i zobaczyłam pięknego syberyjskiego kota, który od tak zawołał: 'siadasz, czy nie?!'. Zdumiona usłyszałam głośno dzwoniący alarm budzika. Powinnam była się domyślić, że to sen skoro nie mam kota?! Tak więc wyskakując z łóżka jak z tostera, po przyzwoitym dniu w pracy, mam czas, żeby zorganizować sobie choć przybliżony obraz ze snu. Przy lampce wina, gotuję, bakłażany nadziewane sosem bolognese.



Składniki:

4 bakłażany
400g mielonego mięsa wołowego
400g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
2 średnie pomidory
1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanego czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii
1 puszka (400g) pokrojonych pomidorów
500g sosu pomidorowego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli

+185g sera cheddar



Mięso podsmażyć na jednej łyżce oliwy. Dodać cebulę, czosnek, świeżą bazylię oraz pokrojone świeże pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać pomidory z puszki oraz sos pomidorowy. Odstawić na mniejszy palnik i dusić przez około 30 minut.

W między czasie bakłażany przekroić na pół, wydrążyć, skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą. Tak przygotowane warzywa nafaszerować przygotowanym sosem. Na grubych oczkach zetrzeć ser i posypać po wierzchu. Zapiekać w temperaturze 180°C przez minimum 35 minut lub do czasu kiedy oberżyna zmięknie.



Idealnym dodatkiem do całego dania są grillowane bagietki lub zwykłe tosty oraz liście sałaty z domowym dressingiem.

Składniki na prosty domowy dressing:
2 łyżeczki musztardy ziarnistej
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu

Wymieszać wszystkie składniki oprócz oliwy. Oliwę dolewać na końcu roztrzepując widelcem. Ja używam mini spieniacza do mleka.

Smacznego Mynia!


2 comments:

  1. Myniu cudownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakowało😍 co do kota... Jeszcze nic straconego!

    ReplyDelete