Thursday, 6 August 2015

Cooper, przepraszam kurczak!

Nudne życie. Wychodzisz z pracy z godzinnym opóźnieniem, nie dlatego, że chcesz, a musisz. Pierwsze 5 metrów za tobą, pierwsze skrzyżowanie, ktoś Ci się przygląda z taksówki. Nie dlatego, że Cię rozpoznaje, a dlatego, że na twojej twarzy nie gości żadna rekcja. Po chwili kojarzysz twarz i przypominasz sobie, że to nie byle jaki gość, a główny aktor, dobrego filmu. Osobiście mogłabym polecić "Poradnik pozytywnego myślenia" każdemu. Tak, więc zainspirowana gorącym uśmiechem, postanowiłam nie zmarnować tego wieczoru i wrzucam do rondla Coopera, przepraszam kurczaka. Z francuskim winem i szalotkami. Na przekór wszystkiemu, dobry wieczór.




Coq au vin:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g pokrojonego surowego boczku
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 5 łyżek brandy
  • kilka gałązek świeżego tymianku, pietruszki i rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina (Burgundy)
  • kilka liści pietruszki do posypania




Pieczarki z szalotką:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 175 g szalotek
  • 175 g kapeluszy pieczarek


Beurre manié:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
Podsmaż na oleju bekon z cebulką, przesyp do miseczki. W tym samym garnku obsmaż wszystkie części kurczaka. Do daj wcześniej przygotowany bekon z cebulą, ściągnij garnek z ognia i podpal alkohol. Gdy płomień się wypali postaw na palniku. 

Rozgrzej piekarnik do 140°C. Wrzuć wszystkie zioła do naczynia z mięsem. dodaj czosnek, liście laurowe, sok z cytryny, cukier i wino. Przykryj i trzymaj w piekarniku 2-2 1/2 godziny. 

30 minut przed zakończeniem pieczenia, rozpuść masło z oliwą dodaj szalotki i smaż około 10-15 min, przełóż na talerz. Na patelni podsmaż pokrojone pieczarki. 

W małej miseczce rozmieszaj masło z mąką. Wyciąg kilka części kurczaka z garnka aby zrobić miejsce na rozmieszanie beurre manié. Mieszaj, aż sos stanie się gładki. Dodaj brakujące części kurczaka, pieczarki i szalotki. Po wykonanej czynności postaw garnek na palniku i gotuj kolejne 2-3 min. Gotową potrawę posyp posiekaną pietruszką. Serwuj z bagietką prostu z garnka.


Bon appétit.

No comments:

Post a Comment