Monday, 21 September 2015

Grzybobranie

Pomyślę dwa razy nim następnym razem wyjdę na kolację poza domem. O potyczkach i wpadkach wczorajszej przeprawy mogłabym mówić bez końca, tylko czy przyniosłoby to oczekiwany skutek? Podróże podobno kształcą, ale chyba także niewolą nasze umysły. Wyrabiamy sobie własny punkt widzenia i nikt już nam nie wmówi, jak to można zjeść po włosku jeśli kiedykolwiek czegoś prawdziwie włoskiego się spróbowało. Prowadzenie restauracji to nie lada zadanie. Opanowanie kunsztu obsługi klienta, zaangażowanie, aktywna sprzedaż i to wszystko za najniższą krajową faktycznie może skutecznie zdemotywować. Biorę się w garść, zapominam o źle ulokowanych pieniądzach i przedstawiam, może nie oryginalnie włoskie, ale domowe tagliatelle.

Tagliatelle z kurczakiem i sosem grzybowym:


Domowe tagliatelle:
2 szklanki mąki
2 żółtka
3/4 szklanki wody

Na blat wysypać mąkę, zrobić w środku dziurkę, wlać żółtka i połowę wody. Wyrabiać ciasto, dolewając wody, do czasu uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Każdą część po kolei rozwałkować i pociąć na paski o szerokości 1 cm. Każdy pacek z osobna zwiesić na suszarce do makaron (ja użyłam drewnianych łyżek kuchennych) oraz pozostawić do wyschnięcia. Gotować około 5 minut w osolonej wodzie.

1 kostka bulionu z grzybami leśnymi „Domowa Kuchnia WINIARY”
500 g piersi kurczaka
250 g grzybów leśnych/ pieczarki w razie alergii na grzyby
2 duże cebule
2 łyżki ziół prowansalskich
300 ml śmietany 30%
2 łyżki masła
300 g makaronu tagliatelle
sól
pieprz
rzeżucha do przystrojenia



Piersi kurczaka przecinamy wzdłuż, aby otrzymać cieńsze filety. Rozkładamy na desce. Oprószamy pieprzem i ziołami prowansalskimi z obu stron. Kroimy cebulę w piórka, grzyby w plasterki. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, zrumieniamy. Do zeszklonej cebuli wrzucamy grzyby oraz kostkę bulionową z grzybami leśnymi „Domowa Kuchnia WINIARY”. Gdy wszystko się zarumieni przekładamy do miski. Na tej samej patelni obsmażamy wcześniej przygotowanego kurczaka. Gotowego kurczaka przekładamy do miski. Na patelnie wsypujemy wcześniej przysmażone grzyby z cebulką. Dodajemy śmietanę 30%. Podgrzewamy na średnim ogniu do czasu zgęstnienia sosu. Dodajemy kurczaka oraz ugorowany, odcedzony makaron tagliatelle. Mieszamy i nakładamy na talerze. Dodajemy troszkę zieleni do ożywienia potrawy.
Etapy przygotowania kurczaka.


Gotowe, domowe tagliatelle z grzybami.
Polecam Mynia.


No comments:

Post a Comment