Sunday, 20 March 2016

Cinnamon buns

Woke up at 7:18. I am looking through the window and I see the blue sky and beautiful sun. I bet outside is freezing cold even if thermometer says +3°C. But I don’t care I am still in my bed cover with fluffy rob I got for my birthday. Smiling and thinking about pour gentlemen downstair unloading morning delivery for Tesco. They never stop. I do, for a moment, to share the most amazing recipe for cinnamon buns. Happy Sunday.  (Polish version below.)

Cinnamon buns.


4 1/2 cup plain flour
3/4 cup warm water
1 egg
2 1/4 tsp active dry yeast
1 tsp of salt
1/2 cup granulated sugar
1/4 cup buttermilk
1/3 cup of vegetable oil


1 1/4 cups light brown sugar
2 tbsp cinnamon 
2 tbsp cornstarch
1/2 cup butter


1 cup cream cheese
4 tbsp of butter
1 1/2 tbsp Vanilla extract
1 1/2 tbsp golden syrup
1 tbsp lemon juice
2 cups of icing sugar
  1. In the large bowl combine warm water, yeast and 1 tbsp of sugar. Mix up together and let it rest. In the meantime, in the small bowl mix egg, buttermilk and oil together. After 5 minutes the yeast mixture should looks foamy so add a rest of the sugar and mix using a mixer on the low speed. Mix for few seconds adding the mixture from the small bowl. When the batter looks smooth start adding flour spoon by spoon and mix on low until you gonna get dough which not sticking to the edges if the bowl. Cover with cling film and tea towel and keep in worm place for about 2 hours.
  2. Find another small bowl and put brow sugar, cinnamon, cornstarch and well. 
  3. On the big surface put a dough and roll it up until you will get 50 cm x 75 cm rectangle. Spread the sheet with a butter and sprinkle cinnamon and sugar mixture on the top of.
  4. Roll up the dough into log as tightly as you can and cut to the 5 cm pieces. Move to the backing trey and again cover with cling film and tea towel. Let it rest for another 2 hours.
  5. Worm up the oven to 180°C and put the buns for 20 minutes or until golden brown.
  6. Mix cream cheese, butter, vanilla extract, golden syrup, lemon juice and icing sugar together.
  7. Pull buns out from the oven and glaze them with you icing. 
  8. Serve worm or cold.




Obudziłam się dzisiaj o 7:18. Spoglądam przez okno i widzę piękne niebieskie niebo i słońce. Założę się, że jest okropnie zimno chociaż termometr pokazuje +3°C. Leżąc w łóżku i uśmiecham się do siebie owinięta puszystym szlafrokiem. Szkoda mi tylko tego biednego pana z dołu, który rozpakowuję poranną dostawę do Tesco. Oni nigdy się nie zatrzymują. Ja tak, na moment, żeby podzielić się z wami wspaniałym przepisem na cynamonowe bułeczki. Udanej niedzieli. 

Bułeczki cynamonowe.

4 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki ciepłej wody 
1 jajko
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki maślanki
1/3 oleju roślinnego

1 1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki cynamonu
2 łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
50 g masła

1 opakowanie serka śmietankowego
4 łyżki masła
1 1/2 ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżki złotego syropu
1 łyżka soku z cytryny
2 szklanki cukru pudru
  1. W dużej misce, połącz wodę drożdże i łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na bok. W międzyczasie, tym razem w małej misce roztrzep jajko z maślanką i olejem. Po upływie 5 minut na drożdżowej mieszance powinna pojawić się piana. Dodaj do niej resztę cukru i miksuj na niskich obrotach miksera. Po około 30 sekundach dodaj mieszankę z małej miski. Gdy wszystkie składniki połączą się razem zacznij dodawać mąkę łyżka po łyżce do czasu, aż ciasto przestanie przyklejać się do krawędzi miski. Gotową masę przykryj folią i nakryj ściereczką.
  2. Znajdź miseczkę w której połączysz brązowy cukier cynamon i mąkę. Wsyp składniki o niej i dobrze wymieszaj.
  3. Wyłóż ciasto na blat kuchenny i wałkuj do czasu otrzymania wymiarów 20 cm x 75 cm. Posmaruj ciasto masłem i posyp cynamonowym proszkiem.
  4. Zacznij zawijać ciasto, tak ciasno jak to możliwe, tworząc wałek. Poprzecinaj tworząc 5 cm kawałki. Przełóż na blachę i ponownie przykryj folią i ściereczką. Odstaw na około 2 h.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz bułeczki przez 20 minut lub do czasu gdy wierzch będzie złoto-brązowy. 
  6. Zmiksuj serek, masło, ekstrakt waniliowy, syrop, sok z cytryny i cukier puder.
  7. Wyciąg bułeczki z piekarnika i posmaruj lukrem.
  8. Podawaj na ciepło lub zimno.
Mynia xx

No comments:

Post a Comment