Wednesday, 18 May 2016

Simple Salmon quiche.

Day 17th of may I officially pronounce the worst one in entire 2016. It was the most depressed day I remember. Everything went wrong yesterday, too many bad memories, too much bad news. I couldn't even enjoy the fact, 2 years ago yesterday, was born my beautiful nephew Maxim who seems to be the happiest French citizen. Thanks God this day exist just in the past and today it’s a new day. I was wondering what to do to make myself feel better and I found my peace in the kitchen. It’s incredible how the things you love can cheer you up. Salmon quiche is one of my favorite savory snacks. I took the easy way out and I used ready shortcrust pastry. Enjoy and share simple home cooking. (polish version below)




1 shortcrust pastry sheert
225 g salmon
2 eggs 
1 cup of crème fraîche
1/2 cup of double cream 
bunch of dill
salt and black pepper
1/2 tsp of butter


  1. Put your salmon in to the steamer and simmer for about 15-20 minutes. Take out of the pot and wait until cool down. Using two forks shred a salmon and put on side. 
  2. Preheat oven to 180°C. Brush your 9” quiche tin with butter. Unroll ready shortcrust pastry. Line the pastry case with ready dough and remove the over hanging pastry. Put into the oven for 10 minutes.
  3. In the medium bowl, using a wish, mix together crème fraîche, double cream, eggs, chopped dill pinch of salt and black pepper.
  4. Take your tin out of the oven and put shredded salmon inside. Poor you dill mixture into the tin with salmon and put back to the oven for about 20 minutes or until golden.


17 maja oficjalnie ogłaszam najgorszym dniem roku 2016. To był najbardziej depresyjny dzień odkąd pamiętam. Wszystko szło nie tak, zbyt dużo złych wiadomości. Nie mogłam nawet cieszyć się faktem, że dwa lata temu urodził się mój siostrzeniec Maxim, który wydaje się być najszczęśliwszym obywatelem Francji. Dzięki Bogu ten dzień istnieje już tylko w przeszłości, a dzisiaj zaczął się nowy dzień. Zastanawiałam się co zrobić by poczuć się lepiej i odnalazłam swój spokój w kuchni. Niewiarygodne, jak coś co kochasz, może pomóc  ci się rozchmurzyć. Quiche z łososiem to jedna z moich ulubionych przekąsek. Poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego ciasta kruchego. Ciesz się i dziel prostym domowym jedzeniem.

1 arkusz ciasta kruchego
225 g łososia
2 jajka
250 ml crème fraîche
125 ml śmietany 30%
pęczek koperku
sól i czarny pieprz
1/2 łyżeczki masła
  1. Włóż łososia do parowaru i duś przez około 15-20 minut. Wyciągnij łososia z szybkowaru i zaczekaj, aż ostygnie. Używając dwóch widelców rozdrobnij łososia i odłóż na bok.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blaszkę do tart o średnicy 23 cm i wysmaruj ją masłem. Rozwiń gotowe ciasto kruche. Wyściel blaszkę gotowym ciastem i obetnij nadmiar ciasta z boków. Włóż do piekarnika na 10 minut.
  3. W średniej misce, używając ubijaczki, połącz crème fraîche, śmietankę 30%, jajka, posiekany koperek, szczyptę soli i pieprz.
  4. Do foremki z ciastem wrzuć łososia. Wlej  do niej masę koperkową i wsadź do piekarnika na 20 minut lub do czasu, aż wierzch będzie zarumieniony. 

xxx Mynia

No comments:

Post a Comment